Artikkelit

Motoristikirkko 29.8.2021 Pyhän Jaakobin kirkossa

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Motoristikirkko 29.8.2021 Pyhän Jaakobin kirkossa
syys
3

Toivotan sinut tervetulleeksi virkakauteni viimeiseen motoristikirkkoon, 
joka on järjestyksessään 17. Monet keskustelut olen käynyt kansanne, Paimion toreilla ja turuilla,
Aurajoen rannassa, Särkällä ja Kupittaalla, motoristikirkoissa Liedossa ja täällä Paimiossa.
Näiden keskustelujen pohjalta haluan sanoa sinulle joitakin havaintojani keskustelujemme pohjalta,
mutta myös yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin ja uskonnollisiin ilmiöihin liittyen.

Kysymys, mihin me uskomme nykyään, on ajankohtainen. Uskosta ja uskomuksista olen keskustellut teidän kanssanne tavatessani teitä kokoontumisissamme. Uskonollista tyhjiötä ei ole. Olet kenties menettänyt uskosi poliittisiin päättäjiin. Oletko ehkä menettänyt uskosi kirkkoon, erityisesti uskosi Jumalaan tai sanot, ettet koskaan ole uskonutkaan Häneen.

Lue lisää

Metsäkirkko Kuusamon suurpetokeskuksessa 12.6.2021

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Metsäkirkko Kuusamon suurpetokeskuksessa 12.6.2021
kesä
14

Tervehdys teille luonnon ystävät. Tänään pyydämme siunausta koko luomakunnalle,metsän eläjille, kasveille ja puille, vesille ja mantereille. Kuusamon suurpetokeskuksen
asukkaat, karhut, sudet, ilvekset, porot ja koirat ja kissat toivottavat teidät
Sulo Karjalaisen kanssa tervetulleiksi.

Olemme karhuaitauksen tuntumassa, taiteilijakarhu Juuson kodin vieressä. Karhuperheen pienin jäsen, Aina -karhu, on vasta puolen vuoden ikäinen. Se löydettiin Kuhmossa orpona, harhailemassa pihapiirissä ja sai kodin Sulo Karjalaiselta, suurpetokeskuksen omistajalta ja johtajalta.

 

Joka keväinen ihme on totta tänäkin vuonna. Luojamme luo uutta ja Hänen luomistyönsä jatkuu näkyen erityisesti luonnon kiertokulussa.
Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa, vaan kastelevat maan, niin että se hedelmöittyy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee; se ei tyhjänä palaa ( Jesaja 55:10-11).

Lue lisää

Luojan rakennustyömaa

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Luojan rakennustyömaa
touko
10

Olen muuttanut kahdesti viimeisen kahden vuoden aikana. Kumpikin muutto on suuntautunut kasvavalle asuntoalueelle, 
rakennustyömaan viereen. Olen seurannut työkoneiden tuloa ja menoa, haistellut rakennuspölyä ja toivonut,
että rakennusprojekti valmistuisi pian.

Jossain rakennetaan aina. Vanhaa revitään alas ja uutta tehdään tilalle. Joskus onnistutaan, toisinaan pilataan luonto tai arkkitehdin aikaansaannos vaikuttaa rumalta. Uusi ei aina tuo parempaa, ajattelen.

Elämänikin on kuin rakennusprojekti. Vanhaa revitään, halusin tai en ja jotain tulee tilalle. Onko uusi myönteistä ja virkistävää tai kehittävää riippuu siitä, olenko muutoksessa mukana ja pyrin parempaan. Väistämättömät muutokset pakottavat joka tapauksessa arvioimaan elämän suuntaa ja laatua.

Jotakin on jätettävä pois, että parempi voi tulla tilalle. Jostakin on pidettävä kiinni koska se on tärkeää. Ikää myöten joutuu luopumaan monesta. Eläkkeelle jäämisen myötä ei ole työyhteisöä, mihin kuuluisi. Omassa terveydentilassa tapahtuva muutos voi aiheuttaa pysyviä rajoitteita liikkumiseen, ihmissuhteiden hoitamiseen. Läheisten kuolema on menetys ja tuottaa syvää kaipausta.

Lue lisää

Kevät tulee

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Kevät tulee
helmi
25

Luonnossa liikkuessani olen havainnut jo kevään merkkejä. Päivät pitenevät, lumi sulaa ja linnut ovat aloittaneet konserttinsa pesintäpuuhia valmistellessaan. Viime keväänä emme vielä arvanneet miten pitkään edelleen vallitseva epidemiamme jatkuu. Rokotuksia jaetaan jo mutta kestää vielä useamman kuukauden ennen kuin kaikki ovat saaneet suojan.

Silti terveydenhoito toimii. Pääsin runsaan kuukauden sisällä erikoistutkimuksiin ja kiitin terveydenhuoltojärjestelmää sen toimivuudesta. Kiitin myös Taivaan Isää Hänen hyvästä huolenpidostaan.

Lue lisää

Erilainen joulu

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Erilainen joulu
joulu
22

Perinteiseen jouluun kuuluu monenlaisia asioita; jouluruuat, kodin koristelu ja joulutervehdykset sekä joulukirkossa käynti. Jouluna perheen lähipiiri kokoontuu yhteen. Joulu on perheen juhla. Käydään tapaamassa isovanhempia ja lähimpiä ystäviä. Viedään haudoille kynttilöitä.

Tuleva joulu on poikkeuksellinen. Sairaanhoitopiirit suosittelevat joulua vietettäväksi kotona ydinperheen kesken ja välttämään matkustelua maakunnasta toiseen. Näin ollen kotoa muualle muuttaneet aikuiset lapset eivät voi tulla tervehtimään vanhempiaan eivätkä isovanhempiaan. Joulukirkot järjestetään rajoitusten takia striimattuina.

Lue lisää

Puhe Motoristikirkossa 6.9.2020 Pyhän Jaakobin kirkossa

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Puhe Motoristikirkossa 6.9.2020 Pyhän Jaakobin kirkossa
syys
7

Matteus 5:43-48

Tänä keväänä havahduimme jälleen toteamaan, ettei elämää voi hallita. Koronaepidemia laittoi monen arvot uusiksi.

Motoristikirkko 6.9.2020 Pyhän Jaakobin kirkolla

Tärkeäksi tuli oma ja läheisten terveys, yhteydenpito vaikkakin rajatusti sukulaisiin ja ystäviin. Näkymätön vihollinen vaani meitä ja aiheutti monenlaisia tuntemuksia. Ketkä ovat minulle läheisiä?

Osa ihmisistä koki yksinäisyyden tunteen kasvavan kun ei voinut mennä tapaamaan muita esimerkiksi kerhoihin ja järjestötapaamisiin. Jollekulle ainoa omainen oli viranomainen. Seurakunnat ja kunnat pyrkivät järjestämään hiukan erimuotoista lähimmäispalvelua. Yleisesti heräsi kysymys; Kuka on minun lähimmäiseni? Jeesus laajensi lähimmäisen käsitteen tarkoittavan kaikkia ihmisiä.

Lue lisää

Saarna Karunan kirkossa 5.7.2020

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Saarna Karunan kirkossa 5.7.2020
heinä
8

Johannes 8:2-11

Eräs mies käveli kaupungilla. Hän kulki ohi nuhruiselta vaikuttavan, tupakansavulta tuoksuvan pubin. Tuonne en ainakaan mene, minulla on omat klubini, mies ajatteli. Häntä vastaan tuli räikeästi pukeutuneita nuoria. Mautonta, mies ajatteli. Minulla on mittatilauspukuni.

Laitakaupungilla mies tankkasi autonsa. Tuohon hienhajuiseen huoltoaseman baariin en menisi kahville. Minulle maistuu vain capuchino ja cafe latte, hän pohti.
Joen rannassa oli paljon kaksipyöräisiä. Mies katsoi noita moottoripyöräkundeja. Nuo nahkatakkikaverit ovat elämää pakenevia hurjastelijoita. En halua kuulua heihin. Minulla on parempia harrastuksia. Hän meni omaan kotitemppeliinsä, avasi radion ja uppoutui image-lehden tarinoihin. Olen sentään kultivoitunut, hän ajatteli. Mutta kolkutteliko tyhjyys jo täydellisen jäljittelyelämän ovella?

Lue lisää

Poikkeukselliset olosuhteet muuttavat ihmisen käyttäytymistä

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Poikkeukselliset olosuhteet muuttavat ihmisen käyttäytymistä
touko
22

Poikkeusolojen vallitessa kaikki muuttui. Näkymätön virus vaikutti jokaisen päivittäiseen elämään enemmän tai vähemmän. Olen seurannut ihmisten käyttäytymistä ja kuulemani ja näkemäni perusteella todennut sen olevan hyvin erilaista ihmisestä riippuen.

Osa hamstrasi toiletti- ja talouspaperia mahdottomat määrät. Jotkut ostivat ruokaa varastoon moniksi kuukausiksi. Desinfiointiaineet loppuivat epidemian alussa kaupoista. Jopa hammastahna loppui. Moni pelkäsi tartuntaa ja se on toki ymmärrettävää. Pelkoihin liittyi osalla ylireagointia. Osalla työpaikoista ilmapiiri kiristyi; epäiltiin muun muassa työtoverin saaneen tartunnan, vaikkei varsinaisia perusteita ollut. Toki oireettomia kantajia on.

Lue lisää

Suomalaisuus kehittyi ajan saatossa

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Suomalaisuus kehittyi ajan saatossa
joulu
2

Itsenäisyytemme juhlapäivänä Suomi täyttää satakaksi vuotta.
Itsenäisyytemme kehityksen perusta on kuitenkin paljon kauempana, kielessämme ja kulttuurissamme. Turun piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset suomenkieliset teokset, Raamatun Uuden Testamentin ja ABC-kirian eli aapisen jo 1500-luvulla. Suomalaisuusaate oli vahvana ollessamme Ruotsin vallan alla ja virkakoneistomme kehittyi autonomian aikana Venäjän alaisuudessa.

Me tarvitsemme oman historiamme, sillä ei ole kansakuntaa, jolla on tulevaisuus ilman menneisyyttä. Tänä vuonna tulee kahdeksankymmentä vuotta talvisodan syttymisestä. Maamme väestön rivit olivat yhtenäiset. Kansakuntaamme oli puolustettava. Yhteinen näky lujitti puolustustaistelussa Suomen ollessa vaarassa tulla miehitetyksi.

Lue lisää

Puhe 1.9.2019 Motoristikirkossa Pyhän Jaakobin kirkossa

Posted Kirjoittaja: Vesa Tuominen Kategoria: Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Puhe 1.9.2019 Motoristikirkossa Pyhän Jaakobin kirkossa
syys
5

Mitä sinulle kuuluu? Onko kaikki hyvin? Ne ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita esitämme kun tapaamme jonkun tutun ihmisen. Ennen kuin kysyt, mieti, olisiko sinulla aikaa kuunnella, mitä hänelle oikeasti kuuluu, jos hän alkaisi vastata.

Me oletamme toisinaan tuntevamme toisen elämän paremmin kuin mitä se tosiasiasiassa on. Sorrumme myös vertailemaan itseämme muihin. Olen parempi kuin tuo toinen. Noin en ainakaan toimisi jne. Tosiasiassa voimme arvioida vain itseämme ja muuttaa vain omaa käytöstämme, emme toisen.

Lue lisää

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto