Motoristikirkko 29.8.2021 Pyhän Jaakobin kirkossa

Posted Posted by Vesa Tuominen in Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Motoristikirkko 29.8.2021 Pyhän Jaakobin kirkossa
syys
3

Toivotan sinut tervetulleeksi virkakauteni viimeiseen motoristikirkkoon, 
joka on järjestyksessään 17. Monet keskustelut olen käynyt kansanne, Paimion toreilla ja turuilla,
Aurajoen rannassa, Särkällä ja Kupittaalla, motoristikirkoissa Liedossa ja täällä Paimiossa.
Näiden keskustelujen pohjalta haluan sanoa sinulle joitakin havaintojani keskustelujemme pohjalta,
mutta myös yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin ja uskonnollisiin ilmiöihin liittyen.

Kysymys, mihin me uskomme nykyään, on ajankohtainen. Uskosta ja uskomuksista olen keskustellut teidän kanssanne tavatessani teitä kokoontumisissamme. Uskonollista tyhjiötä ei ole. Olet kenties menettänyt uskosi poliittisiin päättäjiin. Oletko ehkä menettänyt uskosi kirkkoon, erityisesti uskosi Jumalaan tai sanot, ettet koskaan ole uskonutkaan Häneen.

Mihin sinä uskot vai uskotko mihinkään, mitä et voi nähdä tai havaita? Sanotaan, että suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Silti meillä itse kullakin on monenlaisia uskomuksia.

Antropologi Kaarina Koski sanoo:” Taikauskon olemassaolo hämmentää vuosikymmenestä toiseen. Miksi enteisiin ja amuletteihin turvaudutaan edelleen, tutkimustiedosta ja koulutuksesta huolimatta? Perinteiset uskomukset, onnen varmistelu ja maagiset yhteydet saavat voimansa intuitiosta, sosiaalisuudesta ja tunteista. Kaikkia toimiamme ei ensisijaisesti ohjaa tieto”.

Jo muinoin kansanperinteessämme oli erilaisia luontouskoon liittyviä piirteitä. Palvottiin puita ja kiviä. Uskottiin metsän henkeen. Metsissä oli uhrilehtoja ja näiden paikkojen uskottiin kätkevän sisäänsä yliluonnollisia asioita.

Nykypäivänä erilaiset shamaanikultit ja salatieteiden harjoittaminen ovat lisääntyneet länsimaissa, koko Euroopassa myös Suomessa. Käydään ennustajalla, luetaan horoskooppeja lehdistä, harjoitetaan erilaisia riittejä.

Uushenkisyys on vallalla. Uskotaan kenties jopa Jumalaan mutta samalla myös moniin muihin epäkristillisiin asioihin. Kannetaan mukana taikakaluja. Luetaan jopa loitsuja.

Nyt ajattelet, että menin liian pitkälle ajattelussani. Mutta onko sinulla onnen luku; entäpä jos musta kissa juoksee tien yli tai on perjantai ja kolmastoista päivä. Ehkäpä et reagoi näihinkään mutta mitä teet silloin, kun pahat aavistukset valtaavat mielesi. Käännytkö silloin mielessäsi Jumalan puoleen rukouksessa?

Rukoiletko varjelusta maantielle lähtiessä vai hankitko mielestäsi suojelevia taikakaluja pyörääsi? Mihin perustat elämäsi?

Itse kamppailin perimmäisten kysymyksien äärellä jo nuorena. En ymmärtänyt Raamatun tekstejä ja pidin niitä ristiriitaisina. Raamatun tekstit eivät avaudu hetkessä mutta niiden parempaan ymmärtämiseen vaikuttaa asenne. Jos uskot Jumalaan ja rukoilet viisautta, avautuu pyhä Raamattu sinulle keskeisissä uskon kysymyksissä.

Kristinusko, eli usko Jumalaan, ei ole näkyvään tai tieteeseen perustuvaa. Kristittynä oleminen ei kuitenkaan ole kuten Uuden Testamentin Pietarin kirjeessä todetaan, (2 Pietarin kirje 1:16-17) mitään viekkaasti sommiteltuihin taruihin uskomista vaan todellista elämää oman elämämme Luojan yhteydessä. Tässä rauhattomassa ja alati muuttuvassa maailman ajassa, jossa rakennetaan lisää muureja maiden välille, on jotain pysyvää. Jeesus, Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

Suurimmat muurit voivat olla kahden ihmisen välillä. Jeesus poisti ja poistaa nämä muurit ja haluaa luoda yhteyttä Jumalan ja ihmisten välille. Kaikki ovat tervetulleita Hänen yhteyteensä.

Raamatun Uuden Testamentin keskeinen sanoma on: Jumala tuli ihmiseksi Jeesuksessa, Kristuksessa. Jeesus sovitti rikkomuksemme kärsimällä ristinkuoleman ja voitti kuoleman vallat noustuaan ylös kuolleista kolmantena päivänä.

Tähän voit perustaa elämäsi, jonka olet saanut Jumalalta. Tämä toivo ja usko kantaa myös ajan rajan taakse. Ei elämä eikä kuolema voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta. Tähän perustaan voit turvata elämässäsi ja myös kuolemasi hetkellä…

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto