Luojan rakennustyömaa

Posted Posted by Vesa Tuominen in Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Luojan rakennustyömaa
touko
10

Olen muuttanut kahdesti viimeisen kahden vuoden aikana. Kumpikin muutto on suuntautunut kasvavalle asuntoalueelle, 
rakennustyömaan viereen. Olen seurannut työkoneiden tuloa ja menoa, haistellut rakennuspölyä ja toivonut,
että rakennusprojekti valmistuisi pian.

Jossain rakennetaan aina. Vanhaa revitään alas ja uutta tehdään tilalle. Joskus onnistutaan, toisinaan pilataan luonto tai arkkitehdin aikaansaannos vaikuttaa rumalta. Uusi ei aina tuo parempaa, ajattelen.

Elämänikin on kuin rakennusprojekti. Vanhaa revitään, halusin tai en ja jotain tulee tilalle. Onko uusi myönteistä ja virkistävää tai kehittävää riippuu siitä, olenko muutoksessa mukana ja pyrin parempaan. Väistämättömät muutokset pakottavat joka tapauksessa arvioimaan elämän suuntaa ja laatua.

Jotakin on jätettävä pois, että parempi voi tulla tilalle. Jostakin on pidettävä kiinni koska se on tärkeää. Ikää myöten joutuu luopumaan monesta. Eläkkeelle jäämisen myötä ei ole työyhteisöä, mihin kuuluisi. Omassa terveydentilassa tapahtuva muutos voi aiheuttaa pysyviä rajoitteita liikkumiseen, ihmissuhteiden hoitamiseen. Läheisten kuolema on menetys ja tuottaa syvää kaipausta.

 

Monesta asiasta joutuu luopumaan, halusi tai ei. Suhtautuminen muutokseen ratkaisee. Vaikeissakin olosuhteissa voi löytää myönteistä. Asenne ratkaisee. Tähän elämän epävarmuuteen suostuminen ei ole helppoa. Esimerkiksi näkymätön, pieni virus on vaikuttanut monen elämään viimeisen vuoden aikana.

Eräs ihmisen kokema ”virus” vaikuttaa kaikkeen. Se on yksinäisyys. Koronaepidemian sanotaan lisänneen ihmisten yksinäisyyttä. Yksinäisyys on ollut jo aikaisemminkin kansantauti. Kysymys lienee osin elämän tarkoituksellisuudesta. Välittääkö kukaan minusta? Onko elämälläni tarkoitus?

Sanotaan, että kosmisen yksinäisyyden voi rikkoa vain toinen ihminen. Me tarvitsemme toisiamme. Elämämme rakentuu kuitenkin omalta perustaltaan. Jos elämässämme on vahva perusta, jokin johtoajatus, on meidän helpompi kestää yksinäisyyttä ja suuriakin muutoksia. Hyvän perustan luomiseen vaikuttavat toki myönteiset ihmissuhteet.

Elämässämme voi tulla umpikujalta vaikuttavia tilanteita. Kun itsestäni on tuntunut oikein vaikealta, suorastaan ahdistavalta, olen yrittänyt ajatella, että olen Jumalan rakennustyömaa(1 korinttolaiskirje 3: 9-14) ja edessä oleva remontti tai purkaminen tuo jotain uutta ja parempaa. Lopputulos riippuu myös itsestäni. Jumala luo uutta kun olemme valmiit luopumaan vanhasta ja tarpeettomasta. Kevät on uuden luomisen aikaa ja kesällä luonto puhkeaa kukkaan. Aurinko voi sulattaa roudan ja jään myös sisimmästämme. Siunattua suven aikaa sinulle!

Vesa Tuominen
kirkkoherra

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto