Suomalaisuus kehittyi ajan saatossa

Posted Posted by Vesa Tuominen in Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Suomalaisuus kehittyi ajan saatossa
joulu
2

Itsenäisyytemme juhlapäivänä Suomi täyttää satakaksi vuotta.
Itsenäisyytemme kehityksen perusta on kuitenkin paljon kauempana, kielessämme ja kulttuurissamme. Turun piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset suomenkieliset teokset, Raamatun Uuden Testamentin ja ABC-kirian eli aapisen jo 1500-luvulla. Suomalaisuusaate oli vahvana ollessamme Ruotsin vallan alla ja virkakoneistomme kehittyi autonomian aikana Venäjän alaisuudessa.

Me tarvitsemme oman historiamme, sillä ei ole kansakuntaa, jolla on tulevaisuus ilman menneisyyttä. Tänä vuonna tulee kahdeksankymmentä vuotta talvisodan syttymisestä. Maamme väestön rivit olivat yhtenäiset. Kansakuntaamme oli puolustettava. Yhteinen näky lujitti puolustustaistelussa Suomen ollessa vaarassa tulla miehitetyksi.

Sanonta ruotsalaisia emme ole, venäläisiä meistä ei tule, olkaamme siis suomalaisia, pätee edelleen. Olemme osa Eurooppaa mutta silti itsenäinen toimija. Emme saa unohtaa kansallisuuttamme, emme varsinkaan liikkuessamme maailmalla. Meidän ei tarvitse pyydellä anteeksi kansallisuuttamme. Voimme olla ylpeitä suomalaisuudestamme. Meitä arvostetaan edelleen eri puolilla maailmaa.

Kansakuntamme jälleenrakentaminen sotien jälkeen on vaatinut paljon. Saamme nauttia näistä työn hedelmistä. Meidän on kuitenkin jatkettava työtä maamme hyväksi. Tänä päivänä haasteet ovat monet. Meidän on pysyttävä kilpailussa mukana niin tieteen, taiteen kuin koulutuksenkin osalta. Vanhuksista ja lapsista on huolehdittava. Nuorten työllistymistä on tuettava. Suomalaisina meillä on oltava selkärankaa niin, ettemme mene kaikkien virtausten mukana vaan säilytämme sen, mikä on hyvää, oikeaa ja kestävää. Päättäjiemme tulee tehdä eettisesti oikeita ratkaisuja. Ihmiselämää on arvostettava sen kaikissa vaiheissa myös sikiöaikana.

Syntyminen Suomeen on edelleen lottovoitto. Vaalikaamme hyvää työtä, jota sotiemme veteraanit, miehet ja naiset ovat tehneet puolustaessaan maatamme ja jälleenrakentaessaan sitä. Maamme konkreettinen ja henkinen puolustaminen jatkuvat edelleen. Suomi on hyvä maa elää huolimatta korkeasta verotuksestaan ja vaihtelevista sääolosuhteistaan kunhan vain huolehdimme myös heikompiosaisista. Sinua ja minua tarvitaan. Hyvää itsenäisyytemme aikaa sinulle nyt ja jatkossa…

Vesa Tuominen

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto