Saarna Paimiossa ja Sauvossa 17.3.2019

Posted Posted by Vesa Tuominen in Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Saarna Paimiossa ja Sauvossa 17.3.2019
huhti
15

Matteus 15:21-28

Maailmassa on paljon kansoja ja kulttuureja. Erilaisilla kansoilla ja heimoilla on erilaiset tavat. Se, mihin kulttuuriin synnymme, muokkaa meitä. Kaikilla meillä on biologinen taustamme. Perimämme vaikuttaa meihin mutta vasta sosiaalisuus, liittyminen muihin, nähdyksi ja kuulluksi tuleminen, synnyttää meidät persooniksi. Pieni lapsi tarvitsee paljon huomiota voidakseen kehittyä omaksi persoonakseen. Aikuinenkin haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi, kuka enemmän kuka vähemmän.

Jeesuksen aikana kulttuurierot olivat suuret. Juutalaiset olivat Jumalan valittu kansa. He katsoivat olevansa etuoikeutettuja Jumalan edessä. Pakanat olivat muukalaisia, eivät meikäläisiä, näin juutalaiset ajattelivat.

Tekstimme nainen, jonka Jeesus kohtasi, oli kanaanilainen. Hän oli vierasheimolainen, erilainen, edusti jotakin epämääräistä juutalaisten mielestä.  Muinaisen Foinikian, nykyisen Libanonin kaupungit, Tyros ja Sidon, olivat kanaanilaisen kulttuurin ja uskonnon keskuksia. Kanaanilaiset nähtiin epäjumalaa palvelevina, saastaisina ihmisinä.

Jeesus kohtasi naisen aivan hänen kotinsa lähistöllä. Kanaanilainen nainen oli ilmeisesti kuullut Jeesuksen ihmeteoista ja pyysi apua tyttärensä vakavaan sairauteen. Hän oli kenties pyytänyt apua jo aiemminkin monelta niin sanotulta parantajalta mutta apu ei auttanut. Nainen oli syrjäytetty, sivuun sysätty ja avuton. Jeesuksen opetuslapsetkin käskevät häntä vaikenemaan.

Naisella ei kuitenkaan ollut muuta keinoa kuin pyytää apua Jeesukselta. Mutta juuri hänen avuttomuutensa teki hänen uskostaan voimakkaan. Hän ei välittänyt muiden ylenkatseista eikä suostunut vaikenemaan. Nainen rakasti tytärtään ja apu oli saatava.

Mutta mitä tekee Jeesus. Hän torjuu naisen vaikenemisellaan ja tylyllä suhtautumisellaan ja kääntää kysymyksen takaisin opetuslapsilleen: ”Mitä hänen kanssaan pitäisi tehdä”. Näin Hän koettelee opetuslapsiansa ja paljastaa heidän asenteensa. Torjumalla naisen pyynnön Jeesus kokeilee opetuslapsiaan ja osoittaa opetuslastensa kaksinaismoraalin ja paljastaa heidän todellisen ajatuksensa: ”aja se koira pois”.

Nainen ei luovuta, sillä hän heittää Jeesukselle takaisin: heltyyhän isäntäkin antamaan ruuan tähteitä pöydän alla koirille. Nainen muistuttaa Jeesuksen hellyydestä ja hyvyydestä. Nainen luotti Jeesukseen, vaikka Jeesus näyttäytyi tekstimme tilanteessa kaikkea muuta kuin armahtavana. Hän näkee syvemmälle ja oivaltaa että Jeesuksen tehtäväkenttä on laajempi. Jeesus on koko maailman Vapahtaja.

Miten soveltaisimme Jeesuksen kohtaamista naisen kanssa nykyaikaan? Kohtaamme hänet lähes jokaisessa pakolaisessa. Kotimaastaan henkensä uhalla paennut ihminen on koditon ja juureton. ”Hänenkin, toisen tien kulkijan, elämä ja ihmisyys ovat omani arvoiset, mutta kansallisuus ja koti ovat toiset. Veli ja sisar, kuten Jeesus totesi, löytyvät sieltä, missä Jumalan tahdon tekeminen on arvokkainta elämässä. Tässä kieli, väri tai syntyperä eivät paina yhtään mitään”, toteaa pastori Erkki Jokinen kirjassaan: Muukalainen.

Tekstimme ei kerro kanaanilaisen naisen tyttären sairaudesta tarkemmin. Tytär saattoi olla henkisesti sairas, mutta sairaus saattoi olla jokin muukin. Ajan tavan mukaisesti häntä kuvattiin Pahan hengen vaivaamaksi ja hänen katsottiin olevan demonin vaikutuksen alainen.   Jeesus sanoo naisen uskon olevan suuri ja parantaa tyttären. Näin hän osoittaa ympärilleen olijoille, että evankeliumi, sanoma vapautuksesta, kuuluu kaikille.

Antaessaan myöhemmin lähetyskäskyn Jeesus korostaa:” Menkää kaikkeen maailmaan ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”. Hän ei sano: ” Mene naapurin luo tai julista kantasuomalaisille vaan kerro kaikille, että Jeesus on Jumalan Poika, ristillä kuollut ja ylösnoussut Vapahtajamme”. Kristinuskosta on kysymys Jumalan rakkaudesta, joka kuuluu kaikille.

Paastonaika valmistaa meitä pääsiäiseen, kristikunnan suureen pääjuhlaan. Hiljenny Jumalan sanan äärellä, lue Raamattua ja rukoile Jumalaa avaamaan sinulle tehtävän valtakuntansa työssä!

Siunattua pääsiäisen aikaa sinulle!

Vesa Tuominen
kirkkoherra

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto