Puhe Turun merimieskirkolla 20.11.2016

Posted Posted by Vesa Tuominen in Artikkelit     Comments Kommentit pois päältä artikkelissa Puhe Turun merimieskirkolla 20.11.2016
marras
23

Matteus 25: 31-46

20112016

Suomen Joutsen on kansallisylpeytemme. Sen puhtaanvalkoiset linjat tuovat Aurajokeen perinnettä ja historiaa. Merenkulku on muuttunut paljon purjelaiva-ajoista. Purjelaivoja oli toki vielä viime sotien jälkeenkin kauppamerenkulun käytössä. Nykyisin ne ovat harvinaisia, säätiöiden tai yksityisten omistamia aluksia.

Yksi rippikouluistamme pidettiin Suomen Purjelaivasäätiön Kuunari Helenalla. Monet olivat ensimmäistä kertaa purjealuksessa. Viikon mittainen purjehdus oli kaikille nuorille monin tavoin vaikuttava kokemus.

Laivat ovat nykyään erilaisia mutta laivan miehistö koostuu edelleen kapteenista, perämiehestä, konepäälliköstä, pursimiehestä, kokkistuertista. Seurakuntaa on usein verrattu laivaan. Monissa maamme kirkoissa roikkuu katosta laivan pienoismalli. Pienoismallin ovat lahjoittaneet haaksirikosta pelastuneet merenkulkijat. He ovat halunneet kiittää näin Kaikkivaltiasta pelastumisestaan. Samalla he ehkä ovat muistaneet työtovereitaan, joiden viimeinen leposija on merenpohjassa.

Laivan kapteeni on ylin johtaja. On sanottukin, että kapteeni laivassa ja Jumala taivaassa. Kapteenin vastuu on suuri varsinkin onnettomuuden sattuessa. Hänen tulee toimia miehistönsä kanssa turvallisuussääntöjä noudattaen. Niinpä laivalla pidetään erilaisia turvallisuuteen liittyviä harjoituksia ja laivan kuntoa tarkkaillaan koko ajan. Olen itsekin ollut mukana palo, pelastus, ja öljyntorjuntaharjoituksissa Suomen Merimieskirkon laivapappina seilatessani.

Laivan miehistöä voisi verrata seurakuntaan. Kapteeni on itse Jumala, Jeesus, Kristus on perämies, Pyhä Henki on ohjaamassa oikeaan suuntaan, Raamattu on merikartta ja laivan miehistöä olemme me. Jos laiva pysyy kurssissa, vältetään karikot. Jos laivaa ohjaa taitamaton perämies, onnettomuuden vaara on suuri. Siksi seurakuntalaivan on aina turvattava Jeesukseen ja noudatettava oikean merikartan, Raamatun ohjeita. Erityisen tärkeää ohjeiden noudattaminen on juuri nyt, kun monenlaisia vääriä harhaanjohtavia ohjeita arvokäsitteitä sinkoilee yhteiskunnassa erilaisten tiedotusvälineiden kautta.

Tuomiosunnuntai edeltää adventin aikaa. Tuomiosunnuntain teksti velvoittaa meitä tekoihin. Mutta eikö tämä ole ristiriidassa Lutherin korostaman ajatuksen kanssa, että ihminen pelastuu yksin armosta? Näin on. Tuomio on pelottava, jos meidät tuomitaan tekojemme perusteella.

Jumalan edessä ei kukaan pelastukaan tekojen avulla. Kukaan ei ole täydellinen. Ihminen pelastuu ainoastaan uskomalla Jeesuksen sovitustyön, ristinkuoleman kautta tulevan armon osakseen. Vapauttava tuomio kuuluu meille, kun uskomme Jeesukseen ristillä kuolleena ja ylösnousseena Vapahtajanamme. Kun hän johtaa elämämme purtta on meillä oikea suunta ja turvallinen yhteys Jumalaan.

Usko Jumalaan puolestaan synnyttää hyviä tekoja. Usko ei velvoita vaan antaa meille mahdollisuuden lähimmäisenrakkauteen. Merimieskirkko on osaa Jumalan suurta maailmanlaajuista seurakuntaa, kirkkoa ja tukemalla Merimieskirkon työtä tuemme lähetystyötä, joka täällä Turussakin on hyvin kansainvälistä. Laivakäynneillä olen törmännyt merenkulkijoihin kaikista maailman maanosista.

Kaikkia meitä tarvitaan Jumalan valtakunnan työssä, olkoonpa työpanoksesi paikallisseurakunnassa tai lähetysjärjestössä.

Adventin aikana voimme hiljentyä joulun suuren sanoman äärelle. Meille on syntynyt Vapahtaja, Jeesus Kristus. Siunatkoon sinua Kaikkivaltias Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

 

Vesa Tuominen

kirkkoherra

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto